Zavri/otvor menu

Propozície Basketbal 3x3

Publikované 19. 10. 2021 | autor: Martin Dovičák | sekcia: Propozície súťaží FMFI (štatút súťaží)

Basketbal 3x3 

Prihlasovanie do 14.11.2022 v prihlasovacom formulári alebo na emaili: dovicak1@uniba.sk

 

Termín turnaja: 16.11.2022

Začiatok turnaja: 17:45

Pravidla

Kto môže hraťštudenti, zamestnanci, absolventi FMFI a FM UK. (v jednom tíme môže byť max. 1-3 mimofakultní* študenti)

* študent, ktorý neštuduje na FMFI alebo FM UK

HRA: Hrajú dve družstvá na jeden kôš na polovici basketbalového ihriska.

HRACÍ KURT A LOPTA: Oficiálne rozmery ihriska sú 15 m (šírka) x 11 m (dĺžka). Vo všetkých kategóriách sa hrá s loptou veľkosti č. 6.

DRUŽSTVO: Súpiska družstva je tvorená maximálne 6 hráčmi (ak je dievčav tíme má +1bod za každý úspešný kôš ).

HRACÍ ČAS: Zápas sa končí dosiahnutím 11 bodov, resp. uplynutím hracieho času (zapisuje sa dosiahnutý stav pri ukončení zápasu). Koniec stretnutia odpíska rozhodca. Hracia doba zápasu je 10 min. -hrubý čas. 

      - V prípade remízi v zákl. časti po 10 minútach sa zápas predĺži o 2 minúty. Po dvoch minútach je koniec zápasu. (aj v prípade ak nastala remíza - platí len v zákl. časti)

Výnimka: vo finále sa hrá do 21 bez časového obmedzenia.

(Meranie času a hrací čas je v kompetencii nehrajúcich tímov a organizátora podujatia a jeho rozhodnutia pri korekciách z dôvodov počasia, organizácie, početnosti tímov, početnosti ihrísk, ...).

PREDĹŽENIE: V prípade nerozhodného stavu po uplynutí hracej doby nasleduje predĺženie, víťazom je družstvo, ktoré ako prvé dosiahne 2 body a loptu má družstvo, ktoré ju nemalo na začiatku zápasu.

BODOVANIE: Každý kôš z poľa má hodnotu 1 bodu. Kôš dosiahnutý zo vzdialenosti väčšej než 6,75m (trojkový oblúk) má hodnotu 2 bodov. 
Kôš z poľa dosiahnutý dievčaťom má hodnotu 2 bodov a kôš spoza trojkového oblúka hodnotu 3 bodov. 

Shot clock: Útočiace družstvo má na útok 16 sekúnd.

FAULY:  Očakáva sa spravodlivý prístup, pri ktorom budú obe družstvá uznávať svoje fauly.

Fauly pri streľbe: Ak bol hráč faulovaný pri streľbe a nepadol kôš, strieľajúci hráč získava 1 voľný trestný hod (šestka), ak hráč strieľal spoza trojbodového oblúka získava 2 voľné trestné hody. Ak bol hráč faulovaný pri streľbe a kôš padol, strieľajúci hráč získava 1 voľný trestný hod ako bonus, bez ohľadu na to, z akej vzdialenosti strieľal.

Limit pre družstvo: Po 7. faule družstva má faulovaný hráč výhodu jedného trestného hodu. Po 10. faule družstva má faulovaný hráč výhodu jedného trestného hodu a opätovné držanie lopty.

Nešportový faul: Po nešportovom faule je družstvo potrestané trestným hodom a opätovným držaním lopty. 2 nešportové fauly v 1 zápase znamenajú diskvalifikáciu hráča. Po 2 diskvalifikáciách v turnaji je družstvo vylúčené z turnaja.

STRIEDANIE: Družstvo môže striedať len počas prerušenia hry. Striedať sa nedá po koši.

ROZHODOVANIE: Na dodržiavanie pravidiel každého zápasu dohliada rozhodca z iného tímu. 

UPOZORNENIE: Hráči ani rozhodcovia nemajú právo meniť pravidlá. Zvyšné pravidlá sú podľa platných pravidiel FIBA.

 

Organizátor si vyhradzuje na zmeu pravidiel v prípade nepriaznivého počtu prihlásených tímov. Zmena pravidiel bude oznámená všetkých kapitánom najneskôr 30 minút pred začiatkom turnaja.


späť navrch